Centre d'Estudis Selvatans
 
 
 

 
 
 

 
   
 

             


 


El 2021 va sortir publicat el llibre La tradició terrisera de Breda (s. XV - s. XX). Terreres, obradors, forns, elaboració i vocabulari dels autors Anna Anglisano i Jordi Goñi, tots dos vinculats a la població de Breda. El llibre combina dues especialitats diferenciades: l'anàlisi històrica i la visió etnològica de Jordi Goñi i els coneixements de geologia d'Anna Anglisano. La presentació es va fer a Breda dins els actes de la Fira de l'Olla 2021, a càrrec dels seus autors i d'una representació del Centre d'Estudis Selvatans. Podeu veure'n el sumari a la pàgina corresponent d'Estudis i Textos, on també podreu accedir al vídeo de presentació amb què els mateixos autors donen a conèixer el llibre.
El 2021 la Trobada d'Entitats de Cultura i Patrimoni de la Selva es va celebrar a Arbúcies el dia 27 de novembre. La presentació de l'activitat anà a càrrec de Pere Garriga, alcalde d'Arbúcies, Pere Fernández, conselle de Cultura del Consell Comarcal de la Selva, i de Joan Llinàs, president del Centre d'Estudis Selvatans. S'hi presentaren diverses publicacions i activitats, com els Quaderns de la Selva 32, el llibre del Taller d'Història de Maánet de la Selva Maçanet de la Selva a l'edat mitjana. Paisatge i societat a través de l'arqueologia i la història o el llibre La terrissa de Breda, volum 22 de la col·lecció Estudis i Textos. Després es presentaren els resultats dels treballs de la Beca de Recerca dels anys 2019 i 2020, a càrrec de Josep Mas i d'Alexandra Capdevila. Salvador Balliu, president del Consell Comarcal de la Selva, va cloure els actes del matí. Després de dinar els assistents van poder gaudir d'una visita guiada al Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, per conèixer els nous espais expositius recentment oberts.
La Beca de Recerca de l'any 2023 ha estat atorgada a Xavier Soldevila Temporal, que ha presentat el projecte Alimentació i societat a la Selva medieval.

Xavier Soldevila és llicenciat en geografia i història a la Universitat de Girona (1991), diplomat en teologia a l'Institut de Teologia de Girona (1995) i catedràtic d'ensenyament secundari a l'IES Euclides de Pineda de Mar. És membre de l'Associació d'Història Rural de les comarques gironines. Al llarg de la seva trajectòria professional ha publicat molts treballs i ha rebut diverses beques i premis. Destaquen, entre altres, Entre el Capaspre i la Tordera : origen i primeres passes de Malgrat (segles X-XV), Alimentació i abastament al Baix Empordà medieval (segles XII-XIV) , De la "pobla de Calella" a la vila de Calella : naixement i expansió d'una vila catalana, segles XIV-XVI i Els Llibres de Can Gelat (any 1687-1799) .